Het implementeren van nieuwe software of updates binnen je organisatie kan spannend zijn. Vooral als het gaat om essentiële systemen zoals AFAS, waar HR-processen, finance, en andere kritieke bedrijfsfuncties op draaien. Een grondige testfase is cruciaal om te zorgen dat alles soepel verloopt.
Maar hoe pak je dit aan? Ik geef je graag vijf onmisbare tips voor het testen van AFAS in jouw organisatie.

Tip 1: stel een divers testteam samen

Het begint allemaal met het samenstellen van een divers team. Zorg ervoor dat je team bestaat uit gebruikers van verschillende afdelingen die AFAS gebruiken, zoals HR, financiën en bijvoorbeeld de salarisadministratie.

Door een brede groep aan gebruikers te betrekken, kun je een zeer uitgebreide test uitvoeren die alle onderdelen van AFAS dekt.

Nog een bijkomend voordeel: elk teamlid brengt unieke inzichten en potentiële uitdagingen aan het licht die specifiek zijn voor hun dagelijkse werkzaamheden. Top toch?

Tip 2: maak gebruik van scenario's uit de praktijk

Het testen van software wordt pas echt effectief als je scenario’s gebruikt die zo dicht mogelijk bij de dagelijkse realiteit liggen. Daarom is het belangrijk om testscenario’s te creëren die gebaseerd zijn op de meest voorkomende taken die gebruikers in AFAS uitvoeren.

Hierbij kun je denken aan het verwerken van verlofaanvragen, het doorvoeren van salariswijzigingen of het genereren van rapportages.

Want door realistische scenario’s te testen, kun je beter beoordelen of de inrichting echt aan de behoeften van je organisatie voldoet.

Tip 3: focus op communicatie en documentatie

Tijdens het testproces kun je niet zonder goede communicatie en documentatie. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat alle testresultaten nauwkeurig worden gedocumenteerd. Net zoals eventuele fouten of problemen die worden ontdekt.

Deze documentatie is namelijk niet alleen waardevol voor het huidige testproces, maar ook voor de toekomst.

Ook is het belangrijk om regelmatig de voortgang en bevindingen met het hele team en betrokken stakeholders te delen.

Het resultaat? Transparantie. En daarnaast ben je in staat om gezamenlijk beslissingen te nemen over de volgende stappen.

Tip 4: plan voldoende tijd voor het testproces

Helaas zien we het nog vaak misgaan tijdens het implementeren van AFAS: het onderschatten van de tijd die nodig is voor een goede testfase.

Het is echt belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende tijd inplant, zodat je team alle scenario’s echt goed kunt testen zonder gehaast te voelen.

Alleen zo heb je de ruimte om problemen op te lossen en opnieuw te testen waar nodig. Want een goed geteste inrichting is de sleutel tot een soepele livegang van AFAS. Toch?

Tip 5: test in een gecontroleerde omgeving

Ga je aan de slag? Maak dan gebruik van een testomgeving die een precieze kopie is van je live-omgeving. Dit zorgt ervoor dat je team in een veilige en gecontroleerde omgeving kan werken zonder risico voor je productieomgeving.

Een testomgeving stelt je ook in staat om verschillende scenario’s te testen en wijzigingen te documenteren zonder gevolgen voor de dagelijkse bedrijfsvoering. Wijzigingen doorvoeren? Dat doe je vervolgens in de productieomgeving waarna je weer een kopie maakt om te kunnen testen in de testomgeving.

En dus...

Is een zorgvuldige voorbereiding en uitvoering van het testproces cruciaal voor het succesvol implementeren van AFAS binnen je organisatie. En door deze vijf tips te volgen, zorg je ervoor dat je goed uitgerust bent om de inrichting grondig te testen en eventuele problemen te identificeren voordat je live gaat.

Want zeg nou zelf: een goed getest systeem leidt toch tot minder verrassingen en een soepelere overgang voor iedereen binnen je organisatie?

Deze blog is geschreven door:

Foto van Rik Weesie
Rik Weesie
In het laatste jaar van zijn studie aan de IVA Business School heeft Rik onderzoek gedaan bij AFAS. Na zijn afstudeeronderzoek over voorkommanagement is hij in 2013 gestart op de supportafdeling van het softwarebedrijf, waarna hij de rollen van first-class supportmedewerker, consultant, senior-consultant en projectleider op zicht heeft genomen. In juli 2021 was het tijd om samen met Rutger Rhoost te starten. Enkele organisaties die al gebruik hebben gemaakt van Riks expertise: KPMG Meijburg, BDO, Provincie Utrecht, Omgevingsdienst Noord-Holland noord, Curio en Lunet.

Misschien vind je dit ook interessant