Iets waar veel projectmanagers mee worstelen: de zorg dat meningsverschillen of misverstanden leiden tot grotere conflicten. En dat werkt de voortgang en sfeer alleen maar tegen.
Daarom deel ik in deze blog graag met je hoe je conflicten binnen je team kunt voorkomen en een fijne werkomgeving kunt creëren.

Het belang van open communicatie

Een van de belangrijkste manieren om conflicten te voorkomen is door te zorgen voor open communicatie. Dit betekent dat je voor een omgeving moet zorgen waarin teamleden zich vrij voelen om hun zorgen en meningen te uiten zonder angst voor negatieve reacties.
Want door open communicatie te stimuleren, kunnen misverstanden en kleine irritaties op tijd worden aangepakt voordat ze escaleren tot grotere problemen.

Investeren in teambuilding

Een hecht team is beter in staat om meningsverschillen constructief met elkaar op te lossen. Hoe gek het misschien dus ook klinkt: teambuildingactiviteiten zijn een uitstekende manier om de banden tussen teamleden te versterken.
Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van workshops, gezamenlijke lunches of teambuildinguitjes. Deze activiteiten helpen niet alleen om elkaar beter te leren kennen, maar ook om vertrouwen op te bouwen.
En een team dat elkaar vertrouwt, kan beter omgaan met spanningen en dus conflicten voorkomen.

Duidelijke rollen en verwachtingen

Een andere belangrijke factor in het voorkomen van conflicten is het zorgen voor duidelijke rollen en verwachtingen. Want als iedereen in het team precies weet wat van hen wordt verwacht en wat hun rol is binnen het project, kunnen veel misverstanden worden voorkomen.
Dit betekent dat je aan het begin van elk project duidelijk moet communiceren wie welke verantwoordelijkheden heeft en welke doelen er bereikt moeten worden. Regelmatige check-ins helpen ook om ervoor te zorgen dat iedereen op dezelfde golflengte blijft.

Actief luisteren en empathie tonen

Ook actief te luisteren en empathie tonen is een goede manier om conflicten te voorkomen. Dit betekent dat je echt luistert naar wat je teamleden zeggen en probeert te begrijpen vanuit hun perspectief.
Want door empathie te tonen, laat je zien dat je hun gevoelens en zorgen serieus neemt, wat kan helpen om spanningen te verminderen. Actief luisteren helpt ook om verborgen problemen aan het licht te brengen voordat ze escaleren.

Skills ontwikkelen om conflicten te voorkomen

Hoe goed je het ook aanpakt: het is onvermijdelijk dat er soms toch conflicten ontstaan. Daarom is het belangrijk dat zowel jij als je team zogenoemde ‘conflictresolutievaardigheden’ ontwikkelen.
Eigenlijk omvat dit technieken zoals onderhandelen, compromissen sluiten en probleemoplossing. Want door deze vaardigheden te trainen, zorg je ervoor dat conflicten snel en effectief worden opgelost zonder de hele dynamiek in je team te verstoren.

Oplossen!

Conflicten binnen je team kunnen de voortgang en sfeer van een project dus negatief beïnvloeden. Maar door open communicatie te bevorderen, te investeren in teambuilding, duidelijke rollen en verwachtingen te stellen, actief te luisteren en vaardigheden te ontwikkelen om conflicten op te lossen, kun je veel conflicten voorkomen en een fijne werkomgeving creëren.

Deze blog is geschreven door:

Foto van Rutger Van de Ketterij
Rutger Van de Ketterij
In 2015 maakte Rutger kennis met AFAS. Een jaar later behaalde Rutger zijn IVA-diploma door zijn afstudeerstage bij AFAS met een mooie beoordeling af te ronden, waarna hij in een rap tempo is doorgegroeid naar trainee consultancy, consultant en projectleider tot hij in juli 2021 samen met Rik Rhoost heeft opgericht. De AFAS-ervaring van Rutger is dus breed. Rutger focust zich vooral op de projecten in de (semi)overheid. Enkele organisaties die al gebruik hebben gemaakt van Rutgers expertise: Rijksuniversiteit Groningen, Gemeente Amsterdam, Stichting Jeugdformaat, Dijklander Ziekenhuis en Zorggroep Alliade.

Misschien vind je dit ook interessant