Risicobeheer: voorkomen is beter dan genezen

Projecten die ontsporen, onverwachte kosten en vertragingen. Allemaal gevolgen wanneer je niet goed aan risicobeheer hebt gedaan.

In deze blog deel ik met je hoe je risicobeheer kunt toepassen om deze problemen te voorkomen.

Geen bijzaak

Risicobeheer is geen bijzaak, het is een belangrijk onderdeel van elk project. Vaak wordt het gezien als iets dat alleen bij grote projecten nodig is, maar dat is wat mij betreft niet juist.
Elk project, groot of klein, profiteert van goed risicobeheer. En goed risicobeheer begint allemaal bij het erkennen van het belang ervan en vervolgens het integreren in je projectplanning. Door vanaf het begin aandacht te besteden aan mogelijke risico’s, kun je namelijk veel problemen later in het proces voorkomen.

Potentiële risico's in kaart brengen en evalueren

De volgende stap in risicobeheer is het in kaart brengen en evalueren van potentiële risico’s. Dit betekent dat je moet nadenken over wat er allemaal mis kan gaan tijdens je project. Misschien niet de meest uitdagende taak maar oh zo belangrijk.
Maak een lijst van mogelijke risico’s en beoordeel vervolgens hun impact en waarschijnlijkheid. Dit helpt je om prioriteiten te stellen en je te concentreren op de risico’s die de grootste bedreiging vormen voor je project.

Een doorlopend proces

Risicobeheer stopt niet na de analyse. Het is echt een doorlopend proces dat telkens weer je aandacht vereist. Houd de geïdentificeerde risico’s in de gaten en evalueer ze regelmatig. Zijn er nieuwe risico’s opgedoken? Zijn de bestaande risico’s veranderd? Pas je strategie aan waar nodig om ervoor te zorgen dat je altijd voorbereid bent op mogelijke problemen.
Want door risicobeheer als een continu proces te benaderen, kun je proactief reageren op veranderingen en problemen vermijden voordat ze escaleren.

3 manieren voor effectief risicobeheer

Nu je het belang van risicobeheer en het proces weet, deel ik graag wat manieren die je kunt toepassen:

  1. Zorg voor een een risicocultuur binnen je team:
    Nee, de sfeer moet natuurlijk goed blijven in je team, maar je moet er ook voor zorgen dat iedereen binnen je team begrijpt hoe belangrijk risicobeheer is. Zorg voor open communicatie over mogelijke risico’s en betrek iedereen bij het proces.
  2. Documenteer alles:
    Houd een gedetailleerd logboek bij van alle geïdentificeerde risico’s, hun impact, waarschijnlijkheid en de genomen maatregelen. Dit helpt je om gestructureerd te werk te gaan en zorgt ervoor dat je niets over het hoofd ziet.
  3. Ben flexibel:
    De omgeving waarin je werkt kan snel veranderen. Je risicobeheerstrategie moet dus ook flexibel genoeg zijn om mee te veranderen. Zorg dat je de aanpak aan kunt passen als dat nodig is.

Je kunt niet zonder

Risicobeheer is dus een onmisbaar onderdeel van succesvol projectmanagement. Door dat te erkennen, potentiële risico’s in kaart te brengen en een doorlopend proces te hanteren, kun je veel problemen voorkomen en je projecten op koers houden.
Hoe zorg jij ervoor dat risicobeheer centraal staat in je projecten? Neem contact met me op als je wel wat hulp kunt gebruiken!

Deze blog is geschreven door:

Foto van Rutger Van de Ketterij
Rutger Van de Ketterij
In 2015 maakte Rutger kennis met AFAS. Een jaar later behaalde Rutger zijn IVA-diploma door zijn afstudeerstage bij AFAS met een mooie beoordeling af te ronden, waarna hij in een rap tempo is doorgegroeid naar trainee consultancy, consultant en projectleider tot hij in juli 2021 samen met Rik Rhoost heeft opgericht. De AFAS-ervaring van Rutger is dus breed. Rutger focust zich vooral op de projecten in de (semi)overheid. Enkele organisaties die al gebruik hebben gemaakt van Rutgers expertise: Rijksuniversiteit Groningen, Gemeente Amsterdam, Stichting Jeugdformaat, Dijklander Ziekenhuis en Zorggroep Alliade.

Misschien vind je dit ook interessant